Het Stroomt Journal

Editie 2006.01

~ Stroomt huishoudelijk

Vondelparc I

Eén grote stroomversnelling

Er is weer veel gebeurd de laatste maanden. Zo hebben we eind vorig jaar onze nieuwe website gelanceerd, zijn we verhuisd, is het nieuwe jaar begonnen én zijn we gegroeid.

We hebben ook een nieuwe manier om meer ruchtbaarheid aan al dat moois te geven: dit Stroomt Journal. Elk kwartaal zal er een nieuwe uitgave verschijnen.

  • Nieuwe adresgegevens: Vondellaan 16, 3512 GD, Utrecht
  • Nieuw telefoonnummer: 030 214 8024
  • Nieuwe website: www.stroomt.com
René Scheffer

René Scheffer versterkt Stroomt

Nu al het nieuws van het jaar: Stroomt breidt uit met een sterke collega! René Scheffer is er vanaf 1 februari bijgekomen. Iwan: "We zijn erg blij met de komst van René. We willen meer klanten op gebied van user interface design graag de kwaliteit bieden die we al in huis hadden. Maar ja, Edwin bijvoorbeeld heeft maar 60 uur te besteden in een week". De grijns volgt natuurlijk. Meer weten over René?

René stelt zich voor:

Hallo,

Vanaf 1 februari mag ik het team van Stroomt gaan versterken als user interface designer.

Mens, machine en interactie (en alles wat daar bij hoort) zit in m'n bloed. Ooit studeerde ik informatie ergonomie en user centered design. Ik werkte vervolgens 2 jaar als onderzoeker bij de vakgroep Informatie Ergonomie van het Instituut voor Perceptie Onderzoek van de TU Eindhoven. En daarna was ik ruim 8 jaar actief als user interface designer bij Informaat en heb opdrachten gedaan voor bedrijven in uiteenlopende branches. Ik kan dus met een gerust hart zeggen dat ik gepokt en gemazeld ben in het vak van informatiehuishouding.

Wat mij kenmerkt? Ik hou van mensen met een passie voor hun werk. Ik wil hun uitdagingen, weerstanden en enthousiasme begrijpen, dat is mijn ding. Zij inspireren mij om IT toepassingen te bedenken die zorgen voor nog meer plezier in het werk.

Bij Stroomt bevind ik me onder gelijkgezinden.
Ik heb er zin in!

René

~ Actuele Projecten

Reed Business Information

Reed Business Information

Reed Business Information is de Nederlandse tak van Reed Elsevier's uitgeefdivisie op het gebied van vakinformatie. Reed Business Information geeft meer dan 5.000 producten uit voor professionals in het bedrijfsleven, de zorg en de overheid. Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:

RBI zocht naar een blauwdruk op basis waarvan een groot aantal websites kan worden ontworpen. Zowel op het gebied van navigatiestructuur als functionaliteit. Dit hergebruik zorgt voor enorme besparingen aan de ontwerpkant, maar ook aan de technische kant. Stroomt ontwierp de blauwdruk en de eerste drie sites die op basis van de blauwdruk moesten worden gemaakt. Die sites worden op dit moment gebouwd.

Vivid Automotive

Vivid Automotive data & media

Vivid is een Europees informatietechnologiebedrijf dat de automotive industrie voorziet van actuele technische data. Die data omvat handleidingen voor reparaties en onderhoud van de meestvoorkomende auto's en vrachtwagens in Europa, de mogelijkheid werkorders aan te maken, in te plannen en losse onderdelen te bestellen. Vivid levert deze data via CD, DVD en internet, in 17 talen. Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:

Vivid wilde voor de nieuwe release van haar producten een aantal wijzigingen tegelijk doorvoeren. Een nieuwe database, een nieuwe informatiestructuur, en een gebruiksvriendelijkere bediening. Stroomt heeft Vivid hierbij geholpen.

De user interfaces van WorkshopData, TruckData en WorkshopOrganiser zijn totaal vernieuwd. Er is één totaalconcept uitgedacht, waarin alle producten worden geïntegreerd. Vervolgens zijn voor de applicaties afzonderlijk de storyboards en specificaties uitgewerkt.

Vivid applicatie

Zie ook: persbericht over de lancering van het nieuwe product op de website van Vivid: "Latest version of WorkshopData exceeds high expectations."

Health Connections International

Health Connections International

De case van Health Connections staat ook al op onze site, maar we wilden het hier toch even noemen omdat we het zo'n belangrijk project vinden. Bovendien is HCI mogelijk door een netwerk van enthousiaste vrijwilligers. Neem vooral contact met ons op als je een bijdrage wilt leveren. Wil je meer weten over HCI? Kijk op onze site.

Op onze website vind je meer recent werk.

~ Inhoudelijk: Over Web 2.0 - het web als platform

Infocloud Web 2.0

Wat 'is' Web 2.0?

Volgens de Nederlandse versie van Wikipedia (zelf een mooi voorbeeld van Web 2.0) refereert de term aan de verandering van een verzameling websites naar een totaal platform voor interactieve web-applicatie's voor eindgebruikers op het World Wide Web. Maar dat is niet alles...

Want er is meer:

Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande desktop-applicatie's overbodig maken. Typerend voor web 2.0 zijn tools zoals FURL en Del.icio.us, Flickr, weblogs, het gebruik van tags en folksonomie, wiki's enz. Kernwoorden zijn: sociale software, interactie, samenwerken, voor elkaar en met elkaar, enzovoort.

Wikipedia.org zegt: "The term "Web 2.0" refers to what some people see as a second phase of development of the World Wide Web, including its architecture and its applications. However, a consensus on its exact meaning has not yet been reached."

Maar zo gaat dat gaat met buzzes, er zijn al veel definities te vinden op het web. Voor een mooie verzameling kun je het beste kijken op: Dion Hinchcliffe's weblog.

Beestje

Wat vindt Iwan van Web 2.0?

"Of Web 2.0 nou dood, een hype of een combinatie van new enabling technologies en social software best practices is, wat ik interessant vind is de praktijk. Hoe gedraagt dit beestje zich in zijn natuurlijke habitat? Want het gaat er tenslotte om bruikbare applicaties voor echte mensen te maken. Daarvoor wil ik graag twee korte anekdotes aan je voorhouden." Lees meer...

Genoeg gelezen?

1. Op de EuroIA conferentie in Brussel legde Euan Semple, voormalig hoofd van knowledge management bij de BBC, uit hoe die Engelse omroep wiki's en blogs gebruikt in haar intranet. Hij gaf aan dat informatievoorziening volgens de oude weg ingehaald was door user created content. Zelfs Richard Sambrook, hoofd van BBC World Service heeft een eigen blog en trekt de meeste bezoekers.

2. Een paar weken geleden zat ik aan tafel bij een organisatie die een website wil verbeteren. Ze zijn op zoek naar een concept. Een bedrijf voor digitale media en entertainment had de term Web 2.0 geïntroduceerd en vanuit technieken die aan Web 2.0 worden toegeschreven waren al wat creatieve ideeën op tafel gelegd.

BBC_Web20map

Beide organisaties hadden goede redenen om die kant te kiezen. Een heel groot deel van de BBC-medewerkers is bezig met media en is actief 'contributor' op hun eigen intranet. Blogs en wiki's passen dan heel goed bij het karakter van de organisatie.

In het tweede geval gaat het om een website die een hype moet creëren om bezoekers te genereren. Eén van de manieren om dat te doen is het gebruik van innovatieve technieken. Laten zien dat je 'cutting edge' bezig bent. Daarmee wek je de interesse van andere media en krijg je publiciteit. Waarna de bezoekers vanzelf komen.

Maar de vraag is: bereik je je achterliggende doel? De BBC waarschijnlijk wel. Hun intranet wordt vooral ingezet als kennismanagementinstrument. Met blogs en wiki's kun je natuurlijk perfect kennis vangen en delen in een organisatie. ALS ze genoeg worden gebruikt.

Of die andere website zijn achterliggende doel behaalt betwijfel ik. Internettechnieken worden uitgebreid besproken op Dutch Cowboys en Webwereld. Bezoekers van die weblogs zullen wellicht een kijkje komen nemen om te zien hoe web 2.0 op deze site is ingezet. Maar de werkelijke doelgroep is dan nog niet bereikt. En dus worden er ook minder producten verkocht.

Het is goed om op de hoogte te zijn van nieuwe technieken. Daar ben ik helemaal voor en daar doe ik zelf aan mee. Maar ik vind dat je je doel centraal moet houden. Kun je de nieuwe techniek ervoor inzetten? Doen! Staar je in ieder geval niet blind op de 'nieuwheid' van dingen. Of zoals Paul Graham zegt: Web 2.0? "It just means doing things right, and it's a bad sign when you have a special word for that."

Overigens hou ik me aanbevolen als iemand nog mooie voorbeelden heeft van Web 2.0 in een 'business environment'. Niet alleen als leuke gadget om mee te spelen, maar met meerwaarde voor gebruikers.

Disclaimer: dit was mijn persoonlijke mening over Web 2.0. Niet die van Stroomt. Mijn collega's hebben vast goeie aanvullingen en/of tegenargumenten, maar we hebben geen Stroomt-standpunt geformuleerd.

Housingmaps

Een mooi voorbeeld van Web 2.0 volgens Edwin

Integratie van data van meerdere leveranciers in één interface, met direct nut voor een gebruiker wordt een 'mash-up' genoemd. In het leger aan mogelijke voorbeelden kiezen we voor iets waar Funda dit jaar ook mee zal gaan komen: Housingmaps. Lees meer...

Genoeg gelezen?

Housingmaps is een eenvoudige combinatie van geografische informatie en te koop staande huizen. Dit lijkt natuurlijk vrij voor de hand liggend, maar dat wordt achteraf altijd gezegd over goede initatieven. Wat housingmaps voor mij een mooi voorbeeld van Web 2.0 maakt, is dat het door één persoon in zijn vrije tijd in elkaar gezet is. Het geeft dus de relatief onbegrensde mogelijkheden aan wanneer volledige teams zich storten op nieuwe Web 2.0 experiences.

Ik ben fan van dit soort combi-applicaties. Een ander goed voorbeeld is Google Earth, maar beter nog vind ik de Virtual Spectator van de Volvo Ocean Race: real time meekijken naar de vorderingen van een wedstrijd. Hoewel beide desktopapplicaties zijn (dus desktop 2.0 i.p.v. web 2.0?), zie ik daar de toekomst: hybride applicaties. Moet je per-sé in een browser draaien om web 2.0 te zijn?

Ik ben benieuwd naar nieuwe voorbeelden, en de bruikbaarheid voor onszelf. Zo deel ik natuurlijk graag mijn volgende bergwandelavontuur, met GPS in 3D live geplot op Google Earth, of kijk ik graag mee naar Maartens realtime onderwateropnames met directe informatie van een vis-encyclopedie.

Vers van de Pers: Found is the new Search

In de andere hoek van Web 2.0 waar de social bookmarking services floreren (zoals Del.icio.us, BlinkList, Furl of Simpy), combineert Ma.gnolia social bookmarking, infoclouds en communityvorming. Ik ben benieuwd, ik heb me blijkbaar ooit ingeschreven, want ik mag gaan bètatesten.

Ma.gnolia

Ok, nog meer links:

Wanneer er een nieuwe uitgave uitkomt melden we dat per mail. Op de hoogte blijven?

Geen interesse meer? Laat dat even weten, dan verwijderen we je uit de verzendlijst.

Ook voor andere zaken kun je natuurlijk gerust contact met ons opnemen.

Bezoek ook onze site:
www.stroomt.com