Het Stroomt Journal

Editie 2006.02

~ Stroomt huishoudelijk

Stroomt snapshots

Wie stroomt in?

Wie editie 2006.01 van dit journal heeft gelezen, moet opgevallen zijn dat ons team nog niet zo lang geleden is versterkt met René Scheffer, user interface designer. René is op 1 februari begonnen en al helemaal geïndoctrineerd opgegaan in het Stroomt-universum.

Intussen zitten onze klanten niet stil. De hoeveelheid projecten waarin ontwerpexpertise nodig is, blijft groeien. Dit zorgt ervoor dat het niet altijd even makkelijk is om projectaanvragen te vervullen, omdat we soms onvoldoende capaciteit hebben.

En daarom hebben we besloten om op zoek te gaan naar nog een user interface designer. Lees meer...

Wij willen meer:

Uiteraard niet zomaar één. We zoeken iemand waarmee het klikt en die zich kan vinden in hoe wij de dingen doen. En die natuurlijk gewoon goed is. Enfin, kijk vooral op 'werken bij Stroomt' als je geïnteresseerd bent, of als je iemand kent die dat zou kunnen zijn. Daar staat tot in detail naar wat voor persoon we op zoek zijn.

Kijk ook even in het volgende artikel om te kijken of je je kunt vinden in onze kernwaarden!

Boek Built to Last

Stroomt ontdekt kernwaarden

Zoals jullie in de voorgaande edities hebben kunnen lezen bestaat Stroomt nu bijna 3 jaar. In die 3 jaar zijn we bezig geweest om Stroomt te vormen, maar we hebben vooral ook onze energie gestoken in projecten voor klanten.

In de tussentijd is Stroomt natuurlijk gewoon een entiteit, een organisme. Eentje waarvan de identiteit vooral in de hoofden van de Stroomters zat. En dus werd het tijd om die identiteit eens wat duidelijker te krijgen. Eén van de basisblokken van zo'n identiteit zijn de kernwaarden van een bedrijf. Meer over onze kernwaarden...

Over onze kernwaarden:

Startpunt voor ons was het boek Built to Last van Jim Collins en Jerry Porras. Daarin werd duidelijk gemaakt: kernwaarden verzin je niet, je ontdekt ze. Je bedenkt niet de waarden waarvan je denkt dat ze mooi klinken of goed overkomen. Nee, je gaat samen ontdekken wat je belangrijk vindt. Dit zijn waarden waar je ook aan vast houdt als het niet zo goed met je gaat.

Voor Stroomt bleken er zeven kernwaarden te zijn:

 • Inventief
 • Integer
 • Inspi-rationeel
 • (Mensen)wensen vertalen in passende ontwerpen en oplossingen
 • Sturen op kwaliteit
 • Drijven op persoonlijke connecties
 • Stroomt verandert voortdurend, het werk verandert, wij en onze collega's, het vakgebied, de klanten en opdrachten

Jullie kennen Stroomt natuurlijk al. Herkennen jullie deze kernwaarden in ons?

~ Inhoudelijk: Over Search

Logo Google

Google my search

"Over de zoekbox/zoekscherm (de 'voorkant' van het zoeken) en hoe klanten regelmatig vragen: ik wil een zoekscherm en hij moet hetzelfde zijn als Google. En waarom er eigenlijk meer is tussen hemel en Google."

Google is de meest gebruikte zoekmachine op het internet, en het is daarom logisch wanneer klanten van ons zoek-applicaties ontwikkelen, ze aangeven het op de simpele manier van Google te willen. Maar is less werkelijk more?

More or less...

'Net als bij Google' lijkt een goed uitgangspunt, want een gouden ontwerpregel is: sluit aan bij bestaande conventies, gebruikers zullen dan gemakkelijk de applicatie kunnen bedienen.

Er is vaak echter één groot verschil ten opzicht van Google. De zoek-applicaties van onze klanten doorzoeken meestal een overzichtelijk domein. En daarom kunnen gebruikers méér handvatten worden meegegeven dan alleen maar één zoekbox (want dat is toch zoeken à-la Google).

Je kunt dan denken aan de relaties tussen de informatie, die je tenslotte kent. Je kunt ook denken aan een browsefunctionaliteit door categoriën, zoals de ‘gids’ die altavista en yahoo vroeger op hun homepage hadden staan. Omdat zij géén overzichtlijk domein ontsloten, bleken die vrij onbeheersbaar. Google sprong op die onbeheersbaarheid in, door dan maar helemaal geen categoriën aan te bieden op de homepage. Ergo: de veelal geprezen lege pagina van Google.

Stroomt heeft recent voor de Universiteits Bibliotheek Utrecht en SURFnet mogen meedenken met hun vernieuwde zoek-interface. In beide projecten bleek de originele gebruikerswens om zo eenvoudig als Google te zijn, goed te combineren met de kennis van het domein waardoor heen werd gezocht. Op die manier konden naast een eenvoudige zoekmogelijkheid, ook andere manieren van informatieontsluiting worden aangeboden.

Zoekresultaat

Search als sluitpost

"Over hoe de zoekresultaten regelmatig te weinig aandacht krijgen en welke gevolgen dat heeft. En wat je eigenlijk wel zou moeten doen."

Laten we de aloude discussie over 'navigeren versus zoeken' hier niet gaan voeren. En laten we voor waarheid aannemen dat, op sites van redelijk grote omvang, de meeste bezoekers wel eens gebruik maken van de zoekfunctionaliteit. Lees meer...

Genoeg gelezen?

Het is nou eenmaal zo dat een bezoeker soms zoekt en soms navigeert. Alle reden dus om aan beide oplossingen voldoende aandacht te besteden als je een nieuwe website gaat ontwerpen. En toch beperken veel organisaties zich vaak tot de navigatie en hangt de zoekfunctionaliteit er maar een beetje bij.

Gevolg daarvan is dat de zoekfunctionaliteit slecht is, of tenminste suboptimaal. Daardoor vindt die ene groep klanten niet de informatie die zij nodig hebben om over te gaan tot aankoop. Of ergert de andere groep bezoekers zich zodanig dat zij niet meer terugkomen. Dit zijn gevolgen die je natuurlijk graag voorkomt.

Onderontwikkeld gebied

Maar hoe komt het nou eigenlijk dat de zoekfunctionaliteit te weinig aandacht krijgt?

De belangrijkste reden is dat opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers teveel vertrouwen hebben in de zoekoplossing van het content management systeem (cms). Zonder deze gezien te hebben, kiezen ze vaak voor de standaardoplossing. Deze 'doet het' in ieder geval, en er hoeft geen extra budget vrijgemaakt te worden om 'm aan te passen.

Een andere reden is dat de zoekfunctionaliteit vergeten wordt en zo tussen de wal en het schip valt. Opdrachtgevers en ontwerpers zijn zo bezig met de belangrijkste onderdelen van de site (navigatie en content), dat ze vergeten dat veel mensen die content vinden met behulp van de zoekbox. Die zoekbox wordt dan wel meestal ontworpen, maar het resultatenscherm en alles wat daaruit voortkomt blijven links liggen.

Goed, als de zoekfunctionaliteit zelden wordt gebruikt, laat dan maar zitten. Dit kun je natuurlijk gemakkelijk achterhalen. Kijk naar de site-statistieken, let erop bij je usability-tests, neem het op in je vragenlijst voor gebruikers. Weinig gebruik, weinig aandacht.

Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat er wel degelijk mensen zijn die de zoekbox gebruiken. En dan is het tijd om ook eens wat beter naar je zoekresultaten te kijken.

Dingen om op te letten

Wellicht geeft het content management systeem standaard een lijst met titels in je resultatenlijst. Dit is vaak te weinig, zie onderstaande afbeelding:

UWV resultatenpagina1

Laat de ontwerper kijken of het nuttig is om bijvoorbeeld:

 • Resultaten te categoriseren.
 • Kwalitatieve samenvattingen of inleidingen te tonen in de resultatenlijst.
 • Een resultaat te typeren met behulp van een ikoon.
 • Documenttypen aan te duiden met behulp van een ikoon (PDF, Word).
 • De bezoeker helpen met: "Bedoelde u...?"
 • Extra informatie weer te geven in de zoekresultaten, zoals de precieze locatie op de site.
 • Resultaten anders te laten rangschikken, omdat het tijdschrift met de naam 'Live' vaker wordt gezocht dan sommige 'live' uitzendingen (verzin je eigen voorbeeld!).
 • De zoekfunctionaliteit scherper in te stellen, omdat er zoveel content is dat zelfs de zoekresultaten op meer dan 100 resultatenpagina's komen te staan.
 • Enzovoort...

Een deel van deze oplossingen vraagt ook om wijzigingen aan de zoekfunctionaliteit. Dat betekent extra werk, maar de bezoeker (= je klant) zal er blij mee zijn.

Conclusie

De ontwerper, die ermee aan de gang gaat, zal moeten kijken naar gebruik en context van de zoekfunctionaliteit. En vervolgens een ontwerpkeuze maken voor één of meer van deze oplossingen. Of voor geen van deze oplossingen. Het gaat erom dat die keuze heel bewust wordt gemaakt met goede argumenten.

Volgende stop: wanneer een 'gewone' zoekfunctionaliteit en wanneer een 'Q-Go'? Wellicht onderwerp van een volgende Journal.

Content slecht, search slecht

Content slecht, Search slecht

Over Q-Go gesproken: de website van het UWV gebruikt deze nog niet al te lang. Ze hebben echter de 'normale' zoekmachine nog niet op non-actief gezet. En daar vinden we een mooi voorbeeld van een slechte zoekoplossing, maar niet persé een slechte zoekfunctionaliteit. Lees meer...

Genoeg gelezen?

In feite gaat het om het volgende: als je content slecht is, kun je nog zo'n goede zoekmachine gebruiken, de resultaten blijven slecht. In het geval van het UWV zijn de titels van de PDF's niet lezervriendelijk, waardoor je geen idee hebt welke resultaten je hebt teruggekregen:

UWV resultatenpagina2

~ Actuele Projecten

SURFnet

SURFnet

SURFnet verbindt de netwerken van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en wetenschappelijke bibiliotheken met elkaar en met het wereldwijde internet.

SURFnet is een project gestart waarbij wordt gekeken hoe de streaming videodiensten van SURFnet beter op elkaar kunnen worden aangesloten, makkelijker met elkaar kunnen praten en interoparabel kunnen zijn met andere SURFnet-diensten. Wat doet Stroomt?

Wat Stroomt doet:

Binnen dit project zal een nieuwe front-end worden ontwikkeld, waarbij gebruikers een geintegreerde streaming videodienst zal worden aangeboden. Dit project focust zich met name op de integratie tussen de SURFnet Videotheek en SURFnet-TV.

Tijdens het productbepalingsproject heeft Stroomt probleem- en oplossingsgebieden gevisualiseerd, om zodoende tot een gemeenschappelijk kader te komen. Vanuit dit kader zijn prioriteiten gesteld. Stroomt zal de aankomende periode het informatie- en interactieontwerp van de nieuwe dienst verzorgen. Het uiteindelijke doel is één eenvoudige, toegankelijke en aantrekkelijke ingang tot alle videodiensten van SURFnet.

SNS REAAL

SNS REAAL

SNS REAAL is op 18 mei j.l. naar de beurs gegaan. Ter ondersteuning van die beursgang moest op de dag van de bekendmaking (5 mei) een nieuwe website worden gelanceerd. Op deze nieuwe site moest, meer dan op de oude site, informatie staan die voor beleggers van interesse kan zijn. Ook moest de site een ingang bieden aan een tweede, tijdelijke site.

Die tweede site bevatte alle informatie over de beursgang, waaronder de prospectus, een brochure, de media-uitingen van de campagne. Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:

Stroomt heeft de projectleiding van beide sites verzorgd en stuurde daarmee ontwerpbureaus (VBAT en KesselsKramer) en interne medewerkers van SNS REAAL aan. Het uiteindelijke resultaat: www.snsreaal.nl. De tweede site is inmiddels weer uit de lucht. Hieronder een indruk ervan.

SNS REAAL Beurssite toegangspagina

SNS REAAL Beurssite startpagina

Universiteits Bibliotheek Utrecht

Universiteits Bibliotheek Utrecht

De Universiteits Bibliotheek Utrecht (UBU) is haar huidige zoeksysteem aan het vervangen. Naast de handhaving van bestaande functionaliteit zal men direct een aantal nieuwe functionaliteiten toevoegen. De UBU wil, op basis van onder andere een gebruikersonderzoek, de interface van het zoeksysteem professionaliseren. Daarbij gaat het zowel om interactieontwerp als om vormgeving. Stroomt heeft in een aantal korte slagen het bedieningsconcept van het nieuwe zoeksysteem neergezet en de belangrijkste schermen vormgegeven.

Op onze website vind je meer recent werk.

Wanneer er een nieuwe uitgave uitkomt melden we dat per mail. Op de hoogte blijven?

Geen interesse meer? Laat dat even weten, dan verwijderen we je uit de verzendlijst.

Ook voor andere zaken kun je natuurlijk gerust contact met ons opnemen.

Bezoek ook onze site:
www.stroomt.com