Het Stroomt Journal

Editie 2006.04

~ Stroomt huishoudelijk

Menno

Met z'n zessen!

Sinds 1 oktober is Menno van de Laarschot als 6de Stroomter aan boord. En als je ons kent, dan weet je dat we niet zomaar iedereen aannemen! Leer Menno kennen

Menno stelt zich voor:

Hallo,

Na mijn studie interaction design en het behalen van mijn master interactive multimedia aan de HKU, heb ik gewerkt als free-lance programmeur/ontwerper, ben ik in dienst geweest bij de NCRV (afdeling nieuwe media) en bij NIPO Software, en nu vanaf 1 oktober in dienst bij Stroomt.

Je mag zeggen dat ik na enig omzwerven en gesnuffel aan aanpalende disciplines van user interface ontwerp, erachter ben gekomen dat user interface ontwerp het vak is waar ik echt heel blij van wordt, lees: "Schoenmaker blijf bij je leest".

Het leukste van dit vak vind ik eigenlijk dat je steeds weer met andere informatie te maken hebt, en steeds andere gebruikers. Hiernaast ben ik nogal nieuwsgierig van aard. Onderzoeken welke elementen van gegevens het interessant maken voor een doelgroep om met de gegevens om te gaan, zie ik als een uitdaging. En wanneer alle radertjes dan ook op de juiste plaats samenkomen dan kan ik daar erg blij van worden.

Wat mij verder kenmerkt is de Brabantse inborst waar ik (hoe graag ik het soms ook zou willen) niet altijd omheen kan: op een gegeven moment moet er gegeten en gedronken worden, daar kun je op wachten. Dat is dan ook mijn grootste hobby: eten en drinken. (Maar het liefst als er iets te vieren is.)

Menno

Fotostroom

Fotostroom

Weet je nog? 10 polaroid camera's die door Nederland zwerven? Leer je medemens beter kennen op: Fotostroom.nl!

Riobamba

Edwin zoekt het hoger op

Edwin gaat vanaf 19 januari 2007 samen met zijn vriendin Barbara een half jaar in het Ecuadoriaanse plaatsje Riobamba wonen en werken. Riobamba?

Ja, Riobamba!

Riobamba ligt op een 2750 meter hoog gelegen plateau, tussen de toppen van de Andes die lopen tot 6310 meter (Chimborazo). Oef, dat is een flink stuk hoger dan de 68 meter van de Utrechtse heuvelrug (Amerongse berg). Maar Edwin schrikt daar niet van terug, Edwin is gek van bergen.

We zullen Edwin missen, want we hebben plannen te over voor volgend jaar. We zullen zijn inzet en enthousiasme in het eerste half jaar niet kunnen gebruiken. Dat is niet de enige reden dat we nu al uitkijken naar zijn terugkomst. We zijn benieuwd hoe hij zijn ervaring uit Ecuador zal inzetten om klanten nog beter van dienst te zijn, en om ons met een verfrissende blik te helpen Stroomt verder te groeien.

Kun je nog iets meer vertellen, Edwin?

"Barbara en ik gaan vooral naar Ecuador omdat we het hier erg goed hebben. Dat vinden wij belangrijk en juist daarom hebben we het gevoel dat we onze banen best voor een tijdje "on hold" kunnen zetten. Gelukkig voor ons bevinden we ons in een omgeving die daar goed op reageert!"

"We zullen van januari tot juli ERPE helpen met het opzetten van een kinderdagverblijf, internet, onderwijs en dat wat nog meer op ons pad komt. ERPE is een radiostation dat in Riobamba en omgeving veel initiatieven organiseert en begeleidt. Ze zijn een spil en helpen de boeren in de omgeving op allerlei manieren. Zo proberen ze een aantal kleine internetlokaaltjes op te zetten in de dorpen in de omgeving van RioBamba, maar dat gaat natuurlijk niet van de ťťn op de andere dag. We verwachten dat als we er eenmaal zijn ook andere zaken zullen oppakken.

"Werken in het buitenland heeft ons vaker gelokt, en we hebben allebei al langer in het buitenland gezeten. Voor het grootste deel hebben we echter nu een gevoel dat we anderen kunnen helpen met de kennis en vaardigheden die we hebben. Dat kan prima in Nederland, maar naar onze beleving is het een uitdaging om dat in een hele andere setting te doen. Een andere cultuur, een andere taal. Samen op avontuur."

"We hopen terug te komen met een gevoel dat we ook daadwerkelijk van nut hebben kunnen zijn in Riobamba. Dat we de mensen daar verder hebben geholpen. En we hopen natuurlijk zelf rijker te zijn in ervaring, mensenkennis en vooral kennis over onszelf. Mochten jullie tips en truuks of vergeet-dit-nietjes hebben, dan horen we dat graag."

~ Inhoudelijk: Over Co-creation

Co-creation

Co-creation, een definitie

Co-creation, wat is dat? Kun je het eten? Is het hetzelfde als co-design, als user generated content, als iets anders? In dit korte stukje een poging om daar stelling in te nemen. Niet met als doel om een Van Dale-definitie te creŽren, maar om wat houvast te geven in het lezen van de interessante columns eronder. Stellingname

Stelling genomen

Laten we beginnen met co-creation. Wikipedia heeft er uiteraard een beschrijving van. Een eigen invulling: Co-creation is het creŽren van een product met behulp van meer dan ťťn partij. In een marketing-setting betekent het vaak dat consumenten helpen een product (gedeeltelijk) vorm te geven. In de context van ons werk kan het betekenen dat een website wordt gebruikt als kanaal om het product uit te werken. Uiteraard kan de website zelf ook zo'n product zijn (zie het stuk van Edwin).

User generated content heeft specifiek betrekking op content, die door bezoekers wordt toegevoegd om (delen van) websites te vullen. Wikipedia werd al even genoemd en dat is zelf een perfect voorbeeld. De bekendste user generated content zit in de vele fora die op het internet te vinden zijn. En op YouTube natuurlijk.

Overigens is het te verwachten dat user generated content steeds vaker het web ontstijgt en dat er andere media zullen zijn die door eindgebruikers worden ingevuld.

In onderstaande stukken zijn er genoeg voorbeelden van zowel co-creation als user generated content. Edwin gaat er ook iets dieper in op co-design.

Adidas

Co-creation economics

Geschreven/geselecteerd voor Stroomt door Evert Stobbe.

Evert Stobbe is Digitaal manager bij SNS Bank maar schrijft deze column op eigen titel.

Adidas doet 't, Mini Cooper doet 't, Nike doet 't, de BBC doet 't, Lego doet 't heel goed! Co-creation is hot! En dat is terecht. Misschien is het wel de meest extreme vorm van marketing, de behoeften van de gebruiker staan niet alleen centraal, hij mag zelf bepalen. The weapon of mass creation

Co-creation, en wel hierom:

Trendwatching.com omschrijft het als volgt CUSTOMER-MADE: "The phenomenon of corporations creating goods, services and experiences in close cooperation with experienced and creative consumers, tapping into their intellectual capital, and in exchange giving them a direct say in (and rewarding them for) what actually gets produced, manufactured, developed, designed, serviced, or processed."

C.K. Prahalad en Venkat Ramaswamy hebben het in het boek "The future of Competition, Co-creation Unique Value with Customers" vooral over het co-creeeren van unieke waarde. In de huidige wereld met oneindige keuze zullen vooral bedrijven succesvol zijn die context kunnen bieden, content (dit kunnen ook producten en diensten zijn) bieden alleen is niet genoeg. De relevantie van de content voor de gebruiker is essentieel. Alleen producten of diensten die relevant zijn kunnen de eerder genoemde waarde toevoegen. Is het aanbieden van een persoonlijke bankpas of het zelf kunnen samenstellen van je auto dan zo nodig? Wat mij betreft is het antwoord niet alleen een volmondig "Ja", het zal de onderkant van het niveau worden. En waarom, gewoon omdat het kan.

Vroeger (een paar jaar geleden) waren de kosten voor Personalisatie simpelweg te hoog. Vooral door Internet is dit niet meer het geval. Klanten zullen aanbieders zelfs gaan vragen waarom er geen mogelijkheid is tot het aanpassen van het product of dienst naar de eigen wensen.

Vormen

Naast Personalisatie zijn ook nog andere vormen van co-creation mogelijk:

Dus

In ieder geval is het verstandig na te denken of co-creation iets is als hulp om je doelen te bereiken. De behoefte van de klant staat centraal bij co-creation en dat wil eigenlijk elk modern bedrijf op dit moment.

Goedkoop

Maar.... ik wil nog een groot voordeel van Co-creation toevoegen. Het hoeft namelijk niet zo heel veel te kosten. Waar banken al langer goed zijn geweest de klant een deel van werk over te laten nemen (Internetbankieren) is co-creation een eenvoudige manier om minder kosten te maken. Je hebt alleen nog een paar mensen nodig die co-creation faciliteren en geld om de co-creators te betalen voor hun bijdrage. Dit kunnen behoorlijke bedragen zijn. Bijdrages die je niet gebruikt hoef je ook niet te betalen.

Verder heb je bijna oneindig veel productontwikkelaars, advertentiemakers, marketeers, journalisten en DJ's die je niet in dienst hebt maar die wel kunnen bijdragen. Verder worden ze niet ziek, eisen ze geen leaseauto, laptop en blackberry, bezetten ze geen dure werkplek en zagen ze niet aan je stoelpoten. Kortom, in tegenstelling tot eigen personeel of personeel overzee in India, Litouwen of Zuid-Afrika, lijkt het ook vanuit economisch oogpunt verstandig zoveel mogelijk klanten voor je te laten werken. De ultieme flexibele arbeid?

BBC-reboot

Co-creation met behulp van ontwerpwedstijden

Door Edwin

Er zit vaak afstand tussen de gedachten van de business, de vertalende ontwerpers en de consument. Co-creation kan die afstand soms overbruggen. Een veel gebruikt middel om gebruikers aan het 'co-createn' te krijgen zijn ontwerpwedstrijden. Het leuke daarvan is dat er een hoeveelheid aan ideeŽn voorbij kan komen waar je als intern ontwerpteam niet zelf zal opkomen en dus profijt van kan hebben. Wedstrijdje?

...Voor gevorderden

Er zijn veel van deze ontwerpwedstrijden. Online bijvoorbeeld het herontwerp van de homepages van de BBC (zie Reboot) en OpenBc (zie Opendesign).

Zo'n wedstrijd dient eigenlijk meer doelen:

 • Innovatieve ideeŽn vanuit de gebruikersgroep naar boven krijgen.
 • Betrokkenheid van consumenten bij het bedrijf vergroten.
 • Toetsen wat de bestaande merkbeleving/imago goed is (als niemand mee wil doen, zit het met je imago niet helemaal snor)
 • PotentiŽle medewerkers op een eenvoudige manier leren kennen. Zoals de mensen die bij Google naar binnen zijn gehaald omdat ze vrijwillig briljante ideeŽn hadden aangedragen om Google een beter 'product' te maken.

Co-design

Als industrieel ontwerper vind ik co-creation erg interessant. We hebben altijd geleerd dat een consument niet volledig de rol van een ontwerper kan overnemen, omdat een consument niet alle vaardigheden bezit om een idee volledig productierijp te maken. Ten dele ben ik het daar nog steeds mee eens, maar interessante ideeŽn en productervaringen kan de consument wťl hebben. En die zijn voor een bedrijf van onschatbare waarde.

Het voordeel van een online ontwerpwedstrijd is het grote bereik - mensen over de hele wereld kunnen meedoen - en dat is voor een global market ook wel een vereiste. Een makke is mijns inziens dat er een groot aantal details die intern in een project wťl bekend zijn, niet altijd gedeeld kunnen worden met de consumenten.

De co-creation processen zijn dus uitermate nuttig voor het ontwerpen vanuit ťťn perspectief, namelijk die van eindgebruiker. Het ligt er echter helemaal aan wat er precies ge-co-create moet worden, en in hoeverre je het behaalde eindresultaat volledig over kan nemen, of alleen als zeer waardevolle input voor het ontwerpproces ziet.

De grenzen van co-design

Naar mijn idee zal er altijd nog een slag over een ge-co-create 'product' heen moeten. Goed voorbeeld is misschien wel de platte polsband nokia-telefoon. Vanuit gebruikers-ontwerp-perspectief geweldig, vanuit de technische mogelijkheden misschien nog net niet helemaal realiseerbaar.

De trend lijkt een beetje te zijn dat co-creation en participatory design erg ver gaan neigen naar 'het opgeven van design-leiderschap', en dat is niet de bedoeling. Co-creation is een middel, niet een doel.

Ralf Beuker geeft een treffende quote van Jeff Axup op zijn weblog: "Participants are usually not trained designers. Consequently they can produce bad designs or feel uncomfortable doing unfamiliar design activities. A potential solution is to provide participants with simple designs in primitive forms that invite variation and re-appropriation."

Ok, nog meer links:

Kijk niet raar op als u binnenkort steeds meer websites tegenkomt met directe webselfservice namen zoals: Zoekhetlekkerzelfuit.nl, Regelhetzelf.nl, Regelen.nl en de binnenkort te verschijnen: Ikdoehetzelf.nl, Zelfregelen.nl en Regelzelf.nl!

~ Actuele Projecten

Continuon

Continuon

Continuon is beheerder van de netwerken voor elektriciteit en gas in een groot deel van Nederland. Continuon heeft zichzelf ten doel gesteld beter te zijn dan de eisen die de Directie Toezicht Energie (DTe) aan haar stelt. Dit betekent ondermeer dat ze via haar website haar klanten steeds beter van dienst willen zijn. Wat doet Stroomt?

Wat Stroomt doet:

Stroomt helpt Continuon in dit proces van continue verbetering en is bij diverse initiatieven betrokken en betrokken geweest, als adviseur en als ontwerper. Vaak was de betrokkenheid er in een vroegtijdig stadium, bijvoorbeeld direct na het ontstaan van de eerste ideeŽn. Samen met medewerkers van Continuon werd dan een voorstel voor het management voorbereid, zodat de verbeterideeŽn ook uitgevoerd konden gaan worden.

Anderzijds was de betrokkenheid er soms ook in een later stadium, bijvoorbeeld ter versterking van het opdrachtgeverschap bij het ontwerp van de nieuwe website door een ander bureau.

Meer over Continuon

Continuon is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van dit energienetwerk. Het bedrijf verzorgt daarnaast de distributie en het transport van elektriciteit en gas voor iedereen die dit wil produceren of afnemen binnen haar netwerk.

Een belangrijk deel van de taken van Continuon worden vastgesteld door de Nederlandse overheid, in de vorm van de DTe, onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De DTe heeft bepaald dat kwaliteit en klanttevredenheid de aspecten zijn waar ze netbeheerders als Continuon op wil beoordelen.

Werkgebied Continuon

Universiteit Nijmegen

Writing Studio

De Writing Studio is een meertalig online schrijfcentrum voor studenten en docenten voor de ontwikkeling en coaching van professionele en academische schrijfvaardigheid. In de Writing Studio kunnen weblogs, tags, individuele en gemeenschappelijke portfolio's en een sociaal netwerk ingezet worden voor samenwerkend schrijven en feedback door medestudenten. De Writing Studio is een gezamenlijke inspanning van de universiteit Nijmegen, hogeschool Arnhem-Nijmegen en de universiteit van Antwerpen. Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:

Stroomt heeft mee-ontworpen aan de Writing Studio en de bouwbegeleiding verzorgd.

De Writing Studio biedt lesmodules met extra didactische tips voor docenten, wizards, invulformulieren die de studenten door de verschillende fasen van het schrijfproces kunnen begeleiden, en een Feedback Editor waarmee zowel standaard als open commentaar aan een door een ander geschreven tekst toegevoegd kan worden.

Met alle bovengenoemde zaken is het een omgeving waarin de bijdrage(n) van de gebruikers het succes van de Writing Studio bepaalt.

Writing studio

Advies Overheid

Project Bekendmakingen bekroond tot beste overheidsinitiatief 2006

Het project Bekendmakingen van het ICTU programma Advies Overheid.nl heeft dinsdag 12 september 2006 de jaarlijkse ISOC-award gekregen in de categorie Beste Overheidsinitiatief op Internet. In totaal zes projecten waren genomineerd, waarvan maar liefst twee projecten van Advies Overheid.nl. Het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites was namelijk ook genomineerd en dit besluit heeft betrekking op het project Webrichtlijnen. Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:

Stroomt heeft in het project Bekendmakingen vorig jaar enkele maanden een bijdrage geleverd in de persoon van Melle Stegeman, die al sinds november 2004 voor het programma Advies Overheid.nl werkt als (technisch) adviseur. Andere projecten waarbij hij betrokken is geweest zijn Vergunningen op Internet, Overheid.nl webmetadata, Decentrale Regelgeving en op dit moment Samenwerkende Catalogi.

Meer over het project Bekendmakingen

Het project Bekendmakingen maakt het binnenkort voor iedereen mogelijk iedere week een mail te ontvangen met daarin alle voor hem relevante bekendmakingen van de overheid. Er kan dan sprake zijn van bekendmakingen over plannen met gevolgen voor de directe woonomgeving. Denk hierbij aan de kap- en bouwvergunningen die in de buurt zijn aangevraagd of verleend.

De bekendmakingen van verschillende overheden zoals gemeente, provincie, waterschap of ministerie komen in ťťn mail terecht. Al meer dan 170 overheidsorganisaties doen mee aan het project Bekendmakingen van Advies Overheid.nl en er wordt momenteel hard gewerkt aan verdere uitbreiding van dit aantal. In de nabije toekomst zullen alle overheidsbekendmakingen in het project worden opgenomen.

Meer informatie:

 • Nieuwsbrief Advies Overheid.nl over de ISOC-award
 • Persbericht Internet Society Nederland (ISOC)
 • Het project Bekendmakingen
 • Het project Samenwerkende Catalogi

 • Op onze website vind je meer recent werk.

  Wanneer er een nieuwe uitgave uitkomt melden we dat per mail. Op de hoogte blijven?

  Geen interesse meer? Laat dat even weten, dan verwijderen we je uit de verzendlijst.

  Ook voor andere zaken kun je natuurlijk gerust contact met ons opnemen.

  Bezoek ook onze site:
  www.stroomt.com