Het Stroomt Journal

Editie 2007.02

~ Stroomt huishoudelijk

Stroomt

Stroomt is BV geworden!

Stroomt is op 29 mei 2007 veranderd van een Vennootschap Onder Firma (VOF) in een Besloten Vennootschap (BV). Wat verandert er?

Een solidere basis

Deze volgende stap in onze levenswandel stelt ons beter in staat om te investeren in een verdere groei. Dat klinkt als marketing-speak, maar het is echt zo!

Daarnaast is het ook juridisch van belang dat klanten en leveranciers weten met wat voor soort bedrijf ze te maken hebben. Deze twee groepen zullen we op korte termijn dan ook nog via een andere weg op de hoogte stellen.

Maar eigenlijk zal er op projectniveau weinig veranderen. We blijven ons inzetten voor een beter digitaal product, en we blijven onszelf ontwikkelen.

Doe je mee?

Stroomt persoonlijke foto's

Stroomt zoekt weer een ontwerper

Welke user interface designer / interactieontwerper / user experience designer (onderstrepen welke je van toepassing vindt) met ervaring op het gebied van usability testing komt in onze zandbak meespelen?
Zie Werken bij Stroomt.

Fotostroom

Geniet nog even snel van Fotostroom

We willen niet teveel verklappen, maar als je de huidige fotostromen nog wilt zien, moet je snel nog even gaan kijken! Kijk op: Fotostroom.nl!

~ Inhoudelijk: Over "Libary 2.0"

Library 2.0

Library 2.0, een definitie

De beste bron voor iets van een definitie is hoogstwaarschijnlijk toch Wikipedia:
"Library 2.0 is a loosely defined model for a modernized form of library service that reflects a transition within the library world in the way that services are delivered to users. The concept of Library 2.0 borrows from that of Business 2.0 and Web 2.0 and follows some of the same underlying philosophies. This includes online services such as the use of OPAC systems and an increased flow of information from the user back to the library."

2.0 strikes again!
Zin en onzin

Net zoals Web 2.0 niet iets concreets is (wat het wel suggereert met een versienummer), is Library 2.0 dat ook niet; het is geen 'product'. Hiervoor kan de inhoud van de term niet duidelijk genoeg omschreven worden. Als term om de ontwikkelingen op bibliotheek-informatie ontsluiting mee aan te geven voldoet het natuurlijk, net als Web 2.0. Daarmee is er wel veel discussie over de term en wat er wel en niet onder valt.

Bibliotheek logo

Ontmoet de bieb online

Geschreven/geselecteerd voor Stroomt door Moqub.

Moqub is blogger. Ze plaatst op haar website allerlei interessante dingen; vooral over bibliotheken, ICT in het onderwijs, social software en soms over kunst (lees haar blog!).

Heeft u dat ook wel eens? De nieuwe (internet)termen vliegen u om de oren en u heeft werkelijk geen idee waar het over gaat. Ik heb het over web 2.0, Library 2.0, social software, social bookmarking, tagging, folksonomy, de lijst is eindeloos. U hoort erover op het werk, tijdens een symposium, of op televisie en u leest erover in de krant. Het lijkt alsof iedereen web 2.0 al heeft omarmd en u? Is er in uw organisatie al iemand die zich hiermee bezighoudt, of kijkt u, samen met een aantal collega's, nog maar even van de zijlijn toe. Misschien wacht u wel tot het overwaait.
Lees verder...

Verkort dit artikel...

Helaas, voor rustig overwaaien is het te laat. Werd er in de beginperiode nog gesproken over een hype, inmiddels staat 2.0 voor vernieuwing en worden 2.0 toepassingen steeds vaker ingezet in verschillende soorten organisaties en bedrijven. In bibliotheekland wordt er nog schuw gekeken naar deze nieuwe ontwikkelingen. Voorzichtig worden aanpassingen gedaan aan de bibliotheekwebsite, wordt er een weblog gestart of foto's geplaatst bij Flickr. Kleine stapjes, een voor een, niet te snel. We moeten er namelijk nog aan wennen.

Wennen aan de gebruiker die ineens een heel duidelijke stem heeft gekregen, welke hij heel graag laat horen. Deden wij voorheen eens in de zoveel tijd een gebruikersonderzoek en stond er een ideeenbox op de balie. Tegenwoordig vertelt de gebruiker ons gewoon hoe hij het hebben wil, welke diensten hij verwacht van de bibliotheek en hoe wij hem het beste tegemoet kunnen komen. Online dus. Maar willen wij dit weten? Nemen wij de gebruiker zo serieus dat wij hem toelaten in de catalogus? Sommige bibliotheken wel. Daar is het mogelijk om, als gebruiker, tags (trefwoorden) toe te voegen aan de catalogus of commentaar achter te laten bij een beschrijving van een boek. Deze bibliotheken begrijpen dat het bij web 2.0, of Library 2.0 (de afgeleide van web 2.0), gaat om de gebruiker. Niet de techniek voert de boventoon, maar de gebruiker. Niet voor niets wordt web 2.0 ook wel het sociale web genoemd waarbij verhalen vertellen en communities bouwen een zeer belangrijke plaats innemen.

Verhalen vertellen en communities bouwen

Persoonlijk ben ik een grote fan van dit nieuwe en meer sociale web en voel ik mij als een vis in het water als ik de verschillende online tools gebruik. Ik blog, ik tag, ik bookmark, bewaar mijn foto's online en doe actief mee in verschillende communities. Van de pas opgerichte Bibliotheek2.0 community ben ik lid, maar ook het vriendennetwerk Hyves bezoek ik regelmatig, net als het zakelijke netwerk LinkedIn. Ik ontmoet hier nieuwe mensen, mensen die ik alleen online ken en waarschijnlijk nooit in het echt zal ontmoeten, maar ook oude bekenden kom ik tegen, of mensen die interesses met mij delen. Bijvoorbeeld de Bibliotheek 2.0-community. Bij deze online gemeenschap komen bibliothecarissen, informatiespecialisten en andere informatiewerkers samen om te discussiŽren over de mogelijkheden van web 2.0 voor de bibliotheek. In een maand tijd zijn meer dan 100 mensen lid geworden van dit gratis netwerk. Bibliotheek 2.0 leeft in Nederland!

Maar wat kun je als bibliotheek met dit soort nieuwe web 2.0 toepassingen?

Neem het voorbeeld van de communities. Met behulp van deze online ontmoetingsplaatsen komt u in direct contact met de klant. Dit kan een reguliere bibliotheekbezoeker zijn, maar ook iemand die de bibliotheek niet meer bezoekt, of nooit bezocht heeft. U maakt kennis met deze gebruikers, zij maken kennis met u, met de bibliotheek dus. U vertelt ze over de diensten van de bibliotheek, de evenementen die daar worden georganiseerd en luistert naar het commentaar dat zij achterlaten.

Dit is eng. Dit is niet zoals u het gewend bent. Het is nieuw en onvoorspelbaar. Is dit een reden om het niet te doen? Nee! Het is onderdeel van het nieuwe en sociale web. De bibliotheek is altijd al een sociale ontmoetingsplek geweest, waarom deze dan niet uitbreiden? Online wel te verstaan.

Meer info: Bibliotheek 2.0 community (bibliotheek20.ning.com)

Amazon domein

Bibliotheken: hetzelfde, maar dan net anders...

Door Maarten Woldring

Vrijdag 25 mei 2007 was het dan zover: de themadag over library 2.0. Vier sprekers hebben verteld over de theorie en de praktische ontwikkelingen binnen bibliotheken in Nederland en daarbuiten.

In mijn dagintroductie heb ik verteld over de bibliotheek van AlexandriŽ. Om ook iets inhoudelijks toe te voegen...

Omdat ik weinig tijd had om mijn verhaal voor te bereiden, heb ik natuurlijk internet geraadpleegd. Ik vond een site met een compact genoeg verhaal, dat ik bijna onveranderd in mijn presentatie kon gebruiken:
Lees verder..

De bibliotheek van AlexandriŽ:


"De bibliotheek van AlexandriŽ is gesticht door Alexander de Grote in de vierde eeuw voor Christus. Hij maakte AlexandriŽ tot hoofdstad van zijn wereldrijk. In die tijd verzamelden de geleerden van AlexandriŽ 600 jaar lang elk geschrift dat er bestond. De bibliotheek was een monument voor alle wetenschap die de eerste 1000 jaar voor Christus was ontdekt.

In de bibliotheek zelf vond je de volledige geschiedenis van de PhoeniciŽrs, de Mycheners, de Etrusken en nog vele andere vergeten beschavingen. De bibliotheek bevatte maarliefst 1 miljoen schriftrollen maar het werd vernietigd door de Arabieren in 640 na Christus."

Tot zover alles OK. Wat ik daarna las, was nog veel interessanter! Informatie over de wellicht toch (deels?) bewaard gebleven inhoud van de bibliotheek. Sterker nog, de bibliotheek is samengevat in een ander boek: het Jonge Woudlopersboek.


bron: http://www.donaldduckweb.nl/artikelen/personages/jongewoudlopers/

Ik heb in mijn haast mijn bron niet kunnen checken op autoriteit of betrouwbaarheid. Natuurlijk had ik meerdere bronnen moeten gebruiken, natuurlijk had ik op mijn blote voeten kunnen aanvoelen dat het tweede deel van het verhaal niet klopte. Ik weet wie Dagobert, Donald en zijn neefjes zijn. Mijn broertje was vroeger op hun blad geabonneerd en ik weet dat de verhalen die erin staan niet altijd op waarheid berusten.

Een serieus punt wilde ik ook maken: hoe weet ik of mijn bron te vertrouwen is? Sterker nog: soms is de bron wel te vertrouwen, maar belicht hij of zij ťťn kant van de zaak: de midden-oosten problemen bekeken door de ogen van een bewoner van een Joodse nederzetting of een inwoner van Gaza-stad.

Betrouwbaar informatie verschaffen

Vanaf de bibliotheek van AlexandriŽ spelen bibliotheken de rol van informatieverschaffer. Medewerkers van de bibliotheek helpen bij het vinden van informatie en wijzen je op eventuele valkuilen (die vaak iets minder zichtbaar zijn dan die waarin ik hierboven trap).

Dat bibliotheken de rol als informatieverschaffer serieus opnemen blijkt naar mijn idee ook uit de wat kritische blik op alle '2.0' ontwikkelingen. Iedere bezoeker mee laten oordelen waar een boek over gaat? Iedereen mee laten bepalen wat een 'goede bron' is? Hoever mag de 'radical trust' gaan? Wat is nog de rol van de specialist?

Stroomt en Library 2.0

De overeenkomst tussen veel van de opdrachten die wij uitvoeren is dat de door ons ontworpen producten informatie bevatten die straks gevonden en gebruikt moet kunnen worden. Vooral in dit '2.0'-tijdperk. En die informatie wordt gebruikt om beslissingen op te baseren, werk te doen.

Wat mij opviel tijdens de themadag is dat hoewel bibliotheken heel andere bedrijven zijn dan bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij of een uitgever, ze met dezelfde vragen worstelen op het '2.0' gebied. Library 2.0 = Web 2.0. Hetzelfde, maar dan net anders...

Verschillende bibliotheken zijn druk bezig te onderzoeken wat waardevol is voor hun gebruikers. Wat nu het werkelijke nut is van al wat 2.0 is. Met de lessen die daar geleerd worden kan ook het bedrijfsleven haar voordeel doen (en andersom).

GeŽevalueerd en jawel hoor!

Onze tweede themadag was een succes: vier interessante sprekers met naar mijn idee goede verhalen, een interessante locatie en vooral veel onderlinge kennisuitwisseling! De themadag is zeker een Stroomt blijvertje!

Meer kan je vinden in onze samenvatting van de dag (binnenkort online). Op de volgende plaatsen vind je verslagen van de dagen en foto's:

  • www.moqub.com: Liesbeth Mantel's weblog Moqub (onder andere verslagen van de presentaties)
  • Driek Heesakkers weblog met een verslag van de dag.
  • Foto's op Flickr vind je hier en hier

    Zie de samenvatting van de dag voor onder andere de links naar de presentaties.
    (en nee: ik zal de fout niet nog eens maken de Donald Duck te raadplegen als 'betrouwbare bron')

~ Actuele Projecten

DAG

DAG

DAG is een nieuwe manier om Nederland van informatie te voorzien. Vanaf begin mei kun je via DAG elke dag - en nacht - op elk moment lezen, zien en horen wat er aan de hand is. DAG vertelt niet alleen, DAG laat ook zien. Beeld bepaalt. In de krant, online en via je mobiel.

Wat deed Stroomt?
Wat Stroomt deed:

Stroomt heeft een review uitgevoerd van www.dag.nl, met als doel mogelijke knelpunten op het gebied van usability te identificeren. Met deze review kan DAG niet alleen op korte termijn verbeteringen doorvoeren, maar ook structureel naar een betere site toewerken.

SNS Bank

SNS Extranet

SNS Bank bedient consumenten rechtstreeks, maar verkoopt haar producten ook via intermediairs. Voor dit kanaal bestond een extranet, dat niet meer voldeed aan de wensen uit de markt. Een nieuw extranet was nodig om intermediairs beter te bedienen, met meer informatie en meer (en betere) functionaliteit.

Wat deed Stroomt?
Wat Stroomt deed:

Stroomt heeft de projectleiding op zich genomen van het eerste deel van het traject, tot realisatie. In dat eerste deel zijn de doelen en requirements vastgelegd, is het nieuwe extranet ontworpen en is een impactanalyse opgesteld. Het team dat deze activiteiten uitvoerde bestond uit medewerkers van SNS Bank en Info.nl.

ING

ING Intranet quick win

ING is sinds eind vorig jaar overgegaan op een nieuwe stijl voor haar intranetpagina's. Binnen de afdeling Operations & IT Banking (Ops&IT Banking) was de wens om naar aanleiding van een organisatorische verandering en de nieuwe stijl in een kort traject een eerste stap te zetten naar een eenvoudiger intranet. Dit als opmaat naar meer ingrijpende veranderingen.

Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:

Stroomt is samen met medewerkers van de afdeling Communicatie gekomen tot een informatiestructuur voor de nieuwe portalpagina voor Ops&IT Banking. Daarnaast is het ontwerp aangepast aan de regels die er vanuit corporate communicatie zijn bepaald voor het 'portalpagina' paginatype. Het resultaat stond, volgens planning, precies op tijd online om veranderingen in de organisatie te weerspiegelen.

Op onze website vind je meer recent werk.

Wanneer er een nieuwe uitgave uitkomt melden we dat per mail. Op de hoogte blijven?

Geen interesse meer? Laat dat even weten, dan verwijderen we je uit de verzendlijst.

Ook voor andere zaken kun je natuurlijk gerust contact met ons opnemen.

Bezoek ook onze site:
www.stroomt.com