Het Stroomt Journal

Editie 2008.04

~ Stroomt huishoudelijk

Vuurwerk

De nieuwjaarswens van Stroomt

Stroomt wenst iedereen een heel gelukkig 2009. Een mooi jaar om je dromen, ambities en wensen waar te maken!

De hele crew

Stroomt zoekt (eigenlijk standaard) een goeie ontwerper

Welke user interface designer / interactieontwerper / user experience designer (onderstrepen welke je van toepassing vindt) komt in onze zandbak meespelen?

Zie Werken bij Stroomt. Interessant voor jezelf misschien?

~ Inhoudelijk: Conferentieverslagen

Design By Fire (DxF)

Design by Fire (door Menno)

Op 21 oktober 2008 vond de tweede, jaarlijkse 'Design by Fire' plaats. Even in het kort wat dat dan is: "The Design by Fire conference strives to be the breeding ground for the newest ideas on interaction design. The conference provides a stage for inspiring professionals to share their passion for interaction design with peers."

Wat gebeurde er zoal...

Een paar krenten:
Design By Fire (DxF)

Joe Fletcher, Microsoft: Predicting the past

Joe vertelde een onderhoudend verhaal over hoe een kleine cultuur bij Microsoft met Surface omgaat, Hierbij probeerde hij hun proces in grote lijnen te omschrijven. Hij vertelde onder andere, dat zij van mening zijn dat er een verloop is van tekst gebaseerde interfaces (TUI) naar graphische interfaces (GUI) naar natural user interfaces (NUI) en dat dit van een steeds groter belang is bij multitouch interfaces.

Bij NUI kon hij ook leuke voorbeelden aanhalen die zij op de surface hebben toegepast.

Grappig was ook dat hij in zijn verhaal er op een gegeven moment cyberpunk aanhaalde. Dit was op het moment dat hij de NUI had toegelicht met een voorbeeld van de film "The Minority Rapport" waarin door handen draaien camera's registreren hoe de stand van de hand is en in de film kon hiermee doorgespoeld worden in een filmfragment. Dit is blijkbaar technologie waar ook de Microsoft Surface gebruik van maakt.

Verder ging Joe nog in op het moment dat de NUI overgaat naar de XUI (x betekent dan ongedefiniëerde user interface). Hierbij werden technologie cultuurtjes aangehaald zoals deze geschetst worden in de mangafilm "Ghost in the shell" (van Mamoru Oshii) en het boek "Neuromancer" (van William Gibson). Het is lang geleden dat ik die werken gehoord had, en eigenlijk had ik dit ook niet direct van iemand van Microsoft verwacht te horen.

Wiij Timski

Wiij Timski toonde hoe er met een object voor Max MSP een midi-interface gamaakt kan worden met een muziekprogramma. Hierdoor kon hij een erg swingende live performance geven. Erg verfrissend voor het moment van de dag, maar wel moet ik zeggen dat je goed energie (aanstekelijk moet kunnen dansen) moet kunnen overbrengen met je lichaam om het kijken leuk te houden. Zelf ben ik al een tijdje groot fan van Johnny Chung Lee die zelf ook waanzinnige experimenten doet, maar die zie ik liever geen dans performance geven. Erg leuk dat het experimenteren ook dichter bij huis opgepakt wordt.

EuroIA in Tuschinski

EuroIA - Redrawing the map (door Simone)

De Euro IA: een bijeenkomst van informatie architecten die niet alleen uit Europa, maar vooral ook uit de Verenigde Staten komen. Dit jaar 2 dagen in september in het Amsterdamse Tuschinski theater. De tweedaagse conferentie begon plenair met een provocerend praatje van Adam Greenfield (head of design direction Nokia in Finland).

Connecting people?

Challenging people:

Adam stelde dat de huidige kring van informatie architecten zich teveel naar binnen keerde en zich steeds meer specifiek met structurering en wireframing voor websites en intranetsites bezig hield. Op deze manier een uitstervende soort. Zijn bedoeling was hiermee informatie architecten aan te sporen breder te kijken naar het gebruik van technische systemen ipv alleen internet gericht. Vanuit dat gezichtspunt vond ik de presentatie van Erika Salvini verfrissend. Zij pakte information architecture samen met communication and marketing en koppelde de oplossing in de webwereld aan die in de tastbare wereld binnen Ikea. De fysieke indeling van de Ikea winkel laten aansluiten bij de indeling op de website.

Ruud Ruissaard van Informaat beredeneerde waarom informatie architecten niet alleen zouden moeten adviseren over de user experience aan de front stage (beschikbare informatie, functionaliteiten, user experience, structuur van de content, zoekfunctionaliteit en navigatie), maar voor het succes van de frontstage juist ook advies zouden moeten geven over de backstage (te gebruiken content management systeem, content management organisatie, en –processen).

Christopher Fahey van Behavior Design hield een pleidooi over de stelling marketing=design. ‘Seduction is no longer the exclusive responsibility of “the marketing people”. Its a design job. So do it.’

Allemaal hadden ze toch net iets andere beelden van wat het werkgebied van de informatie architect is. Het een sloot het ander niet uit, de kijk werd eigenlijk steeds breder.

Op Slideshare vind je de presentaties.

This Happened

This Happened (door Iwan)

"This happened is een cyclus lezingen over de verhalen achter interaction design. Ons motto: ideeën hebben is makkelijker dan ze realiseren. We duiken diep in hedendaagse projecten, om te zien hoe hun conceptontwikkeling, ontwerp-proces en realisatie ons kunnen helpen bij toekomstig werk."

Hmm, interessant...

Inderdaad!:

Op 3 november vond de allereerste Nederlandse This Happened plaats in Theater Kikker in Utrecht. Er waren 4 sprekers, die erg verschillend van elkaar waren. De bindende factor was dat ze juist vertelden over hun proces; hoe ze tot hun resultaten waren gekomen. Een verfrissing ten opzichte van congressen waar je reclamepraatjes met demo's ziet. Anders dan bij veel andere congressen was ook de verrassend actieve bijdrage van het publiek, in de vorm van vragen (en soms discussie).

Inhoudelijk sprong Werner Jainek er voor me uit. De sympathieke Duitser vertelde over het product Things van het bureau Cultured Code, waar hij werkt. Anders dan bij veel grote projecten zijn de details van Things tot stand gekomen door veel korte iteraties. Helaas hoorde ik minder van Dirk van Oosterbosch (IR Labs) over de agile aanpak die ze gebruikt hebben bij het tot stand komen van Fritzing. Zijn verhaal en de vragen die werden gesteld gingen meer over de inhoud, die niet zoveel met mijn dagelijkse werk te maken hebben.

~ Actuele Projecten

Beter Horen

Beter Horen

Beter Horen brengt geluid tot leven. Beter Horen zorgt al bijna 100 jaar voor de beste hooroplossingen en is marktleider in Nederland. Sinds 2001 is Beter Horen onderdeel van het wereldwijd actieve Amplifon.

Beter Horen had een website die nog vooral een brochure was. De bezoeker werd van veel informatie voorzien en het merk Beter Horen werd goed neergezet. Er was echter verbetering nodig in het begeleiden van de bezoeker naar de fysieke hoorwinkels, waar het gehoor uitgebreid kan worden getest.

Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:
Beter Horen

Stroomt zorgde in een relatief kort traject voor een effectieve website met de focus op het begeleiden van de bezoeker naar de fysieke hoorwinkel. Er is nog steeds veel informatie aanwezig; de bezoeker wordt goed voorgelicht. Tegelijkertijd kunnen bezoekers online een indicatie krijgen van de kwaliteit van hun gehoor door middel van een online hoortest. En de weg naar het maken van een afspraak en het vinden van een winkel staat nu centraal. De website zal in 2009 verder worden uitgebouwd.

Frismedia heeft Stroomt geholpen met het grafisch ontwerp en de HTML. Voor het maken van de back end van het systeem heeft Stroomt samengewerkt met het Italiaanse bedrijf Tecla, leverancier van moederbedrijf Amplifon.

Naast het ontwerp heeft Stroomt Beter Horen geholpen bij het aanscherpen van de website om hoog in de zoekresultaten van Google (en soortgelijken) terecht te komen. Er was een lange weg te gaan, er zijn al goede winsten geboekt en we blijven bezig deze resultaten te verbeteren.

MePaper

MePaper: De Krant van Morgen

Een tijd geleden was er bij stroomt een dicussie over de toekomst van e-ink. Het gevoel was dat e-ink beeldschermen zo hun voor- en nadelen hebben boven een normale beeldschermen; de techniek zal in de toekomst te gebruiken zijn naast de techniek die de huidige beeldschermen vandaag de dag gebruiken.

Een aantal weken na de discussie nam EC/DC contact met ons op. EC/DC is een onderzoeksinstelling die onderzoeken hoe de krant er in de toekomst uit kan gaan zien. In een deel van het project wordt onderzocht wat de toekomst is van kranten op e-ink-apparaten. De vraag aan Stroomt was of we een prototype van de Krant van Morgen wilde maken voor op zo’n E-ink apparaat.

Wat deed Stroomt?

Wat Stroomt deed:
MePaper

Binnen het MePaper project waren al een paar prototypes beschikbaar. Deze prototypes richtten zich steeds op het concept dat een krant op een e-ink apparaat ook gewoon een krant blijft. Ook wij waren ons ervan bewust dat we de keuze moesten maken tussen de krant op een e-ink apparaat zien als een krant, of als een soort van webpagina. De krant moest goed leesbaar zijn, maar ook zowel liniair doorleesbaar als doorklikbaar zijn. Het e-ink apparaat waar we het prototype voor maakten, is op 2 manieren te bedienen. Met knoppen op het apparaat is het mogelijk om liniair te bladeren en met een stylus is het mogelijk interactief onderdelen aan te tikken.

Dieren Digitaal

Dieren Digitaal

De Faculteit Diergeneeskunde en de Universiteitsbibliotheek Utrecht hebben heel veel materiaal over dieren en diergeneeskunde, in de vorm van boeken, artikelen, afbeeldingen, video's en meer. Veel van dit materiaal valt in de categorie cultureel erfgoed. De beide onderdelen van de Universiteit Utrecht wilden deze materialen ontsluiten voor wetenschappers, scholieren en vakspecialisten.

Wat doet Stroomt?

Wat Stroomt doet:

Stroomt heeft de website Dieren Digitaal ontworpen. Het traject werd gestart met het verzamelen van requirements, die vervolgens werden omgezet in een concept. Daarna werden alle detailschermen ontworpen. Frismedia zorgde voor het grafisch ontwerp. De Universiteitsbibliotheek is momenteel bezig de website te bouwen en alle materialen te digitaliseren.

Op onze website vind je meer recent werk.

Wanneer er een nieuwe uitgave uitkomt melden we dat per mail. Op de hoogte blijven?

Geen interesse meer? Laat dat even weten, dan verwijderen we je uit de verzendlijst.

Ook voor andere zaken kun je natuurlijk gerust contact met ons opnemen.

Bezoek ook onze site:
www.stroomt.com